Vegen, vegen, vegen!

Wil je geen gladde banen, dan moeten we vegen

Moet ik de banen vegen?:

– Na elke wedstrijd of training(vrijspelen) dient de baan geveegd te worden.

– De gehele baan (waarop je hebt gespeeld) dient geveegd te worden, dus zowel binnen de lijnen als buiten de lijnen( dus ook tussen de banen)

– Bij de trainingen geldt dat de baan geveegd moet worden minimaal na het laatste lesuur van de dag.

– De sleepnetten terughangen op de daarvoor bestemde haken en niet op de grond neergooien, dit laat een opgeruimde indruk achter voor de overige leden maar ook voor de gasten op ons park .

Veeg je niet, dan zorg je er eigenlijk voor, dat het speelplezier eerder vermindert dan nodig is.

1.Vegen is namelijk nodig: Om het zand opnieuw over de baan te verdelen. Door het spelen en glijden over de baan, wordt het zand op sommige plaatsen weggespeeld en op andere plaatsen opgehoopt. Gevolg: ‘doffe’ plekken (de bal komt niet lekker op), kans op onbedoelde glij- of struikelpartijen (met mogelijke blessures), enz.. Deze plekken zie je ontstaan bij de serviceplekken aan de baseline en aan de achterzijde van de servicevakken. Door te vegen, verdeel je opnieuw het zand.

Als op den duur ergens te weinig zand komt te liggen, zal onze groundsman dit weer aanvullen.

2. Om vervuiling van de baan te verwijderen. Je ziet op de banen afval van blad(resten), kauwgom, etc. terecht komen. Wat je niet ziet maar er wel is, is de slijtage van de tennismat. Door te vegen met het sleepnet, breng je deze zichtbare en onzichtbare vervuiling naar de zijkanten van de baan.

Door onze groundsman zal dit worden opgeruimd, tegelijkertijd met het baanonderhoud.

3. Om algengroei tegen te gaan. Als op bepaalde plekken het rode zand niet wordt beroerd, zie je onder vochtige omstandigheden, een groene waas ontstaan, bv. langs de banen, direct achter de netten, bij de netpalen, etc. Door bij goede weersomstandigheden (droog, zonnig, of in de winter: vriezend weer) te vegen, verbreek je de ontstane smeerlaag en geef je algen minder kans. Een bijkomend effect is, dat je de zgn. verticale drainage (regenwater zakt door de bovenlagen in de ondergrond) langer intact houdt en er na verloop van jaren na elke bui nog steeds meteen gespeeld kan worden.3

Door onze groundsman wordt regelmatig met een zware rubbermat achter een traktor geveegd om deze smeerlaag te breken en de banen weer te vlakk

Wel is het zaak, dat je niet veegt onder vochtige of natte omstandigheden, omdat het zand dan blijft ‘plakken’ aan het sleepnet en van de banen af wordt geveegd, wat ook niet de bedoeling is. 

Onze groundsman laat onze tennisbanen 1x per 2 jaar door een gespecialiseerd bedrijf de banen schoonmaken met een speciale reinigingsmachine (groot onderhoud),wat zeer recentelijk is gebeurd.  Hierdoor wordt een deel van de vervuiling weggehaald, maar als de leden niet of heel slecht vegen, kun je er vanuit gaan dat de bovenlaag van de banen erg snel zal dichtslibben en dat het heel moeilijk zal worden om diep in de mat door te dringen om de vervuiling te verwijderen.

Daarom: het hele jaar door na elke partij: VEGEN! VEGEN! VEGEN!!!

Met Sportieve groet,

Bestuur TV Holy

  • 14 april 2019